MUDr. Jozef Španka

On-line gynekologická poradňa

slúži na konzultáciu otázok týkajúcich sa intímneho zdravia žien. Má len odporúčací charakter, vhľadom na to, že nie je možné dôkladne vyšetriť prípadné zdravotné ťažkosti, ktoré je potrebné riešiť návštevou odbornej ambulancie.

Vaše otázky budú zodpovedané do 24 hodín a denný limit je 20 otázok.

MUDr. Jozef Španka
gynekológ a pôrodník s 30-ročnými skúsenosťami www.ingyn.sk

8. mája 2019
Dobrý den, doteraz som mala menzes každých 26-27 dní, ktorý trval 7 dni, no už tretí mesiac mám nepravidelnosti v cykle, v marci mi meškal týžden, v apríli som dostala na 23. den a tento mesiac už na 20.den, avšak ide len o slabé špinenie cca 3 dni…mám 39 r., može sa jednat o začínajuci prechod?

nie nemyslím ale malo info o vas…

8. mája 2019
Prosim Vas som v 21 tt a dneska som si robila v sklenniku v zahrade, sadila som. Samozrejme som pouzila rukavice, ale potom som si isla vyfukat nos a fukala som normalne z tej zeminy co sa prasilo, ten prach…Teraz sa bojim listeriozy, alebo toxoplazmozy, mohla som sa takto nakazit? Hned som si urobila vyplach nosa , ale ostala som v somu, citala som.ze sa tieto choroby prenasaju aj vdychnutim kontaminovanej zeminy aerosolu.. Kedy by som mala ist na vysetrenie aby sa to ukazalo v krvi, dakujem

to by ste museli kontaminovanu zeminu zjest

8. mája 2019
Pán doktor,prečo sa pri niektorej HST robí 7-dnova prestávka a pri iných sa užíva celý mesiac????Ďakujem.

lebo su tak dizajnovane pre potrebu tej ktorej ženy, napríklad ta kt. už nema maternicu užíva čisty estrogen 28 dní….su rozne možnosti a danosti liečby….kedysi boli na trhu dokonca nosne kvapky- 1 strek do každej dierky a cele den bol pokoj…tiež 28 dní….

8. mája 2019
Dobrý podvečer,chcela by som sa opýtať,dnes som bola v poradni,som 31+4,lekármi povedal že dieťatko má väčšiu hlavičku,zodpovedajúcu myslím 33 -34TT.,hoci podotkol,že je to ešte v norme.Dost ma to však vystrasilo,hoci povedal,že sa pravdepodobne bude jednať o vacsie dieta.V predošlom tehotenstve sa mi narodil syn s porodnou váhou 4,265kg. Trosku ma to vystrasilo. Chcela by som vedieť aj názor iného lekára,myslite si teda že ta veľkosť hlavičky je naozaj v poriadku?Ďakujem za odpoveď

všetko plus minus 10-14 dní je v norme ..vy mate plus 1 týž BPD/hlavička/a ten vypočet robi softver UZV pristroja kt. vyrata hmotnost plodu z priemeru hlavičky obvodu bruška a dlžky stehennej kosti a može sa „mylit „kludne  aj o 400g, ak ste mali prve dieta vyše 4 kil može to byt znovu hlavne ak ste obaja urastení

8. mája 2019
dobrý večer, pán doktor, chcem sa Vás opýtať, ako dlho sa môže liečiť zápal močového mechúra u muža? aké tabletky by ste vy ako lekár odporučili ? Pomôže aj urologický čaj? Môže zápal mechúra znamenať aj niečo vážnejšie? Môže to mať nejaký dopad na niečo? ďakujem, pán doktor, za Vašu odpoveď

nie som urolog ale väčšinou 7-10 dní lahký bežný zapal……urologicky čaj k tomu a sex. abstinencia…..zapaly vyvolané chlamydiami mykoplazmou a ureaplazmou maju uplne ine špeciálne schémy liečby trvajuce  3-4 týždne…..

8. mája 2019
Pan doktor,uzivala som Klnomorn,no ze vraj u nas sa uz nevyraba a predpisal mi inu,no ze vraj je to to iste len nazov nie ale ze ma take iste ucinky,ma pravdu!!!

zrejme ma….Femoston conti?

8. mája 2019
Pan doktor,byva ovulacia vzfy v polovici cyklu,ci to tak nemusi byt???Dakujem.

može byt posunuta v ramci intervalu 9-16 DC- je to ok….tzv ovulačné optimum……samozrejme su aj uplne ine odchylky

8. mája 2019
Pan doktor moze sa brat HST aj dlhodobo,bojim da ze ked vysadim,problemy sa.vratia….

ak sa nasadí, tak cca na 2 roky potom sa všetko znovu prehodnotí, dávka preparat, liekova forma etc…častokrat sme nutení pri vyrazných/!/ ťažkostiach sa k liečbe vratit ev. v nej pokračovat dalšie 3.4-5 ale i viac rokov. treba mat na zreteli vyššie riziko vzniku karcinomu prsníka, preto ročne  MMG kontroly su povinne!!! v polovičky 90 tyx rokov sa dop. liečba na 6-8 ale i na 10 rokov dokonca boli nazory aby bola liečba doživotna……vid porovnajte si ako vyzerali ženy napr v USA a na SVK pred 30 rokmi  myslím vo veku okolo 70 tky   oddialenie staroby mala na rovaši prave hormonalna substitucia kt. bola prave v amerike velmi vychytená dnes sme už ovela opatrnejší hlavne kvôli prsníkom….stava sa, že musíme dat liečbu aj 3-4 roky po vysadení lebo sa žena znovu cíti veeeelmi zle a po nasadení zasa skvelo .Je to už viac na jej riziko a musíme byt zvlašt opatrní ak chceme zachovat kvalitu života na dobrej urovni

8. mája 2019
Pan doktor,mam 45,FSH 38,54 uzivam HST na vymiznutie menzes,mozem este otehotniet (dufam ze nie)popr.aku ochranu doporucujete???Dakujem moooc!!‘!‘

je to velmi nepravdepodobné…. ak vôbec ochranu tak len  IUS Mirena – hlavne ako ochrana pred krvácanim a utlm menzes

8. mája 2019
Pán doktor,mám na Vás netradičnú otázku,no vy si s ňou poradíte……Som fajčiarka,som v začínajúcom prechode a začínam cítiť stavy s tým spojené….Počula som že fajčenie znižuje hladinu hormónov,je to pravda???Nikdy som to nepociťovala,no len teraz ,zrejmá v prechode hormóny klesajú a k tomu nikotín…..Ďakujem za odpoveď.

fajčenie na nastup prechodu nemá efekt, vyrazne však zvyšuje riziko rakoviny prsníka…fajčit Vám samozrejme nezakazujem- patrí to medzi zakladné ludské slobody..ani iný lekár Vám to zakazat nemože, ale može zakazat mnohe lieky kvôli prave fajčeniu

Stránka 1552 z 1669 « 1547 1548 1549 1550 1551 1552 1553 1554 1555 1556 1557 »

Aj Vy máte otázku?


Opýtajte sa lekára