MUDr. Jozef Španka

On-line gynekologická poradňa

slúži na konzultáciu otázok týkajúcich sa intímneho zdravia žien. Má len odporúčací charakter, vhľadom na to, že nie je možné dôkladne vyšetriť prípadné zdravotné ťažkosti, ktoré je potrebné riešiť návštevou odbornej ambulancie.

Vaše otázky budú zodpovedané do 24 hodín a denný limit je 20 otázok.

MUDr. Jozef Španka
gynekológ a pôrodník s 30-ročnými skúsenosťami www.ingyn.sk

19. júla 2019
Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je pravda alebo mýtus ako sa hovorí o snažení pri bábätko, že pokiaľ majú partneri viac krát intímny styk do týždňa (napr. 5x) že to nie sú dozreté spermie a nie je taká šanca oplodnenia ako pri styku 2-3x do týždňa? Ďakujem

nejde o zrelost /spermie su zrele/ale ine parametre kvality ….. skor treba uplatnit inu filozofiu- snažte sa o tehotnost hlavne v čase ovulačného optima teda 9-16 DC…..a uplne postačuje 1x denne..,uvedomte si že ste plodná len 24 hod/mes

19. júla 2019
Dobrý deň pán Doktor, chcela by som sa vás opýtať, či žena má väčšiu šancu otehotnieť po samovoľnom potrate (bez kyretáže) ..počula som veľa názorov, že to ide rýchlejšie ..tak ako? Je to pravda? Vďaka za Váš čas. 🙂

ano ak sa to podarí uplne potratit samovolne bez zakroku tak sliznica dutiny maternice ostava nezranená, krčkok nedilatovaný a je to oki snaha io graviditu može byt hned po 1. menzes…..ak tam bol kyret snaha síce može byt hned ale podmienky na sliznici nie su hned 1. mesiac idealne, preto sa dop. vyčkat min ešte 1 cyklus kvolu uplnemu“vyhojenu“……ano ten čas – mate pravdu

19. júla 2019
Pan doktor,bol mi namerany E/0,21/,mam 46 rokov,som v klimaxe.Vieta mi prosim vysvetlit,ci je to nizka hodnota,moj doktor mi to nevysvetlil…..Dakujem.

uplne po lopate: ked vekom vyhasína vaječník, tak ho mozog cez hypotalamus a  hypofyzu „bičuje“ aby sa zabudil a produkoval znovu potrebne množstvo estrogenu…..chvilu sa mu to ako tak darí, ale potom už to nejde…..laboratorne sa to prejaví zvyšením hladín folikulostimulačneho hormonu /FSH/ z predného laloku  hypofyzy -estrogen z vaječníka sa na čas upraví ale potom sa vyčerpá uplne a jeho hladina klesá čo sa navonok prejavi Estrogen deficitným syndrómom..u časti žien je burlivý/ hlavne po operačnom odstránení v mladšom veku/ u menšej časti pokojnejší…. a aj podla klinickej symptomatologie a rade iných skutočností sa rozhodujeme o liečbe….

19. júla 2019
Pan doktor,som fajciarka 3,4 cigatety(elekzronicke)denne.Moze sa kom binovat HRS s cigatetami,viem ze s hatk nie?????

3-4 el cigarety oki:) …..pri hatk je to tak , že vyrazne riziko embolie narastá u žien po 35 r a 15 cig/denne

19. júla 2019
Pan doktor,mam nepravidelny menzes,necitim sa dobre….Bol mi zisteny focus(skryty.zapal),moze to sposobovat tieto problemy????Dakujem pekne.

ano určite -neliečený fokus ma efekt na cele telo či už zubné korene madle a pod…..a je velmi nebezpečný na srdce , klby obličky!!!

19. júla 2019
Pan dooktor,obraciam sa na Vas a prosim Vas o radu…Dlhsi cas mam husty tahavy vytok,nezapacha….Z gynekologickeho hladiska je to vraj v poriadku…Prosim neviete mi poradit,co este moze sposobovat tento stav?Moze byt za tym aj nejaka ina choroba!???Dakujem pekne.

ak su všetky/?/ vytery vratane chlamydii mykoplaziem a ureaplaziem negat a mate uplne pravidelný cyklus tak vyčkajte neriešte…..na vizkozitu hlienu ma vplyv progesteron ten ho v 2/2 cyklu zahustuje ..po menzes vplyvom estrogenu ma byt zasa vazký

19. júla 2019
Dobrý den, chcela by som sa opýtať na pravdepodobnosť otehotnenia ak sa spermie dostali len na povrch vaginy. Ide o to, že priateľ mal pravdepodobne ešte ruky od spermií a s nimi sa dotýkal malých pyskov alebo teda len vonkajších časti – neprenikol dovnútra. Asi pól hodinu po tom som sa osprchovala. Je možné, aby sa spermie “same” dostali dovnútra do posvy a následne nastalo tehotenstvo? Je lepšie pre istotu použiť tabletku “po” alebo je pravdepodobnost mizivá? Ďakujem za odpoved.

podla toho opisu nulova

18. júla 2019
Dobrý den, musí príst menzes najskor 4 týždne po kyretáži? (menses irreg.)? Ak príde skor, je to zle?

zvyčajne do 4-6 týž ak o 3 oki ….ak skor, nejedna sa o menzes

18. júla 2019
Dobrý deň pan doktor chcela by som sa opýtať či sa môžu počas tehotenstva nosit zdravotné podkolienky avicenum mam varixy a mam strach že sa to pocas tehotenstva zhorší ked som čakala prvé dieťa mala som dost opuchnute kotniky a krvné podliatiny.ďakujem za odpoveď

jasne  a k tomu Detralex 2 tbl rano….

18. júla 2019
Dobrý deň p. Dr. Španka,z kultivácie mi zistili masívnu prítomnosť kvasinkových mikroorganizmov a Streptococcus agalactiae. Ešte pred výsledkom kultivácie mi môj gynekológ naordinoval Fluomizin, čím sa mi výtok redukoval (ja som svrbenie a ani pálenie ohanbia vôbec nepociťovala). Gynekológ mi mailom napísal aj to, že Fluomizin by na kvasinkovú infekciu mal postačiť. Čo však chce ešte riešiť je prítomnosť Streptococcus agalactiae. Na to mi chce naordinovať Biseptol perorálne (momentálne aj menštruujem). Chcem sa však spýtať, je nutné Streptococcus agalactiae liečiť, keď asi u 30% žien Streptococcus agalactiae tvorí normálnu súčasť bakteriálnej flóry ženy? Ak áno, tak pri akom množstve tejto baktérie? A dá sa Streptococcus agalactiae liečiť aj lokálne vkladaním liečiva do pošvy alebo musí byť liečivo perorálne? Takéto a podobné lieky, či ATB mi zaťažujú žalúdok a preto nechcem brať zbytočne, ak sa to dá poriešiť aj inak. Ďakujem za vysvetlenie.

str.agalactiae na lokalnu liečbu nezabera vôbec na celkovu vynimočne, resp zvyknu zabrat len ATB podavane intrAVENOZNE ALE TO  to robíme len pred pôrodom..ak je str., agal. prítomný len vo výsledkoch a žena nema žiadne ťažkosti neliečime…i tak si väčšinou imunita poradí i sama..skusit liečit tblATB skusit samozrejme môžete, ale bez zaruky……ak praktizujete s partnerom  oralny sex/ on vas/ ukončit kým sa nevylieči – vysokopravdepodobne je prenos od partnera/ dutina ustna ,mandle/

Stránka 1 z 242 1 2 3 4 5 6 »

Aj Vy máte otázku?


Opýtajte sa lekára