Čo vlastne znamená “DETOX”?

Po sviatočnom hýrení sme si mnohí dali predsavzatie, že je najvyšší čas na „detox“. Pre každého to však znamená čosi iné. A hoci zdravotníckym odborníkom pri tomto slove vstávajú vlasy dupkom, určitá striedmosť v stravovaní, spojená s pohybom na čerstvom vzduchu nemusí byť na škodu.

Prečo lekárni neradi hovoria o „detoxe“? Pretože nikto poriadne nevie, o čo ide. Respektíve, každý si ho interpretuje po svojom. Pre niekoho to znamená pitie čerstvých ovocných a zeleninových štiav, pre iného stravu s vyšším obsahom vlákniny („na prečistenie čriev“), pre ďalšieho prísny pôst alebo dokonca výplachy slanou vodou. Všetky tieto „detoxikačné“ metódy však majú svoje úskalia – no o nich sa už na internete zriedkavo dočítate. (Pitie ovocných štiav môže oslabiť zubnú sklovinu; selektívna strava môže narušiť črevnú rovnováhu, ktorá už aj tak nie je ktoviaká; výplachy môžu hrubé črevo viac poškodiť, ako ho „vyčistiť“.)

Výsledkom „detoxu“ tak môže byť presne opačný účinok – namiesto rovnováhy vnútorného prostredia sa celý organizmus rozhasí.

Napriek tomu existuje pár zásad, na ktorých sa väčšina odborníkov s medicínskym vzdelaním  najskôr zhodne, pretože pre žiadnu skupinu nepredstavujú riziko.

Ak teda človek chce telu vytrápenému vianočným a silvestrovským hýrením nejako pomôcť, ideálne je neskočiť do ozdravného režimu po hlave, pretože pravdepodobnosť, že takáto radikálna zmena vydrží viac než dva týždne, nie je veľká. Lepšie je robiť malé krôčiky: obmedziť alkohol, znížiť príjem sladkostí, dopriať si viac pohybu. A hlavne, mať jasno v tom, čo presne má „detox“ spôsobiť. Zlepšiť koncentráciu, spánok, pleť? Nabudiť viac energie? Ideálne je sústrediť sa na jeden jasný cieľ a podľa neho zvoliť „detoxikačnú“ stratégiu.

Začiatkom roka to môže byť zdanlivo banálna méta – upokojiť trávenie. To však môže mať ďalekosiahle pozitívne účinky – dobré baktérie v bruchu zlepšia pleť, energiu a navyše, aj náladu. Ak teda niet času alebo trpezlivosti na pomalú rehabilitáciu črevnej flóry, jedným z nenáročných krokov môže byť – dodať doňho živé baktérie  na rýchlovku, v tabletkách. Živé baktérie (probiotiká) však treba vyberať s rozmyslom. Na trhu totiž existuje množstvo produktov s rôznou zárukou životnosti týchto baktérií a aj podľa toho, v akom prostredí majú prežiť a aj účinkovať. Napríklad, pre vaginálnu rovnováhu potrebujeme iné živé baktérie ako pre črevnú pohodu. Len zriedkakedy dokážu výrobcovia skombinovať obe skupiny do jedného produktu. Ak sa to však podarí, zasiahne dve muchy jednou ranou. A okrem črevnej harmónie tak zavládne aj tá v spálni. A možno si na rozbeh roka priať niečo viac? Na slovenskom trhu je od januára dostupný jediný výživový doplnok s obsahom živých baktéríí, ktorý obsahuje kmene laktobacilov pre črevnú, aj vaginálnu mikroflóru súčasne Gynimun Dual protect.