Za dlhovekosť môžu (hlavne) črevá

Ruský lekár Ilja Mečnikov, ktorého dnes poznáme ako zakladateľa imunológie, už pred viac než storočím skúmal, prečo niektorí ľudia žijú v relatívne dobrom zdraví dlhšie, než iní. Tvrdil, že starnutie je spôsobené „otravou“ človeka jeho vlastnou črevnou flórou, konkrétne zdanlivo neškodnými baktériami, ktoré bežne pri trávení pomáhajú. Problém však vznikne, keď sa premnožia. (Jeho skúmanie mu nakoniec vynieslo Nobelovu cenu.)
Mečnikov k tomuto názoru prišiel pozorovaním mimoriadne dlhovekých bulharských vidiečanov. Zaujímal sa o ich trávenie a neskôr sa stal veľkým propagátorom jogurtov s obsahom laktobacilov – baktérií, ktoré harmonizujú črevnú flóru, zvyšujú imunitu a de facto spomaľujú starnutie.

Tajomstvom dlhovekosti podľa Mečnikova, ale aj ďalších lekárov (ako napríklad Alfreda Nissleho, ktorý izoloval baktérie escherichia coli), je teda vhodný pomer črevných baktérií v tele.
Ak do PubMed (niečo ako Google pre zdravotníkov) zadáte heslá probiotiká alebo prebiotiká, vyhľadávač vyhodí viac asi 1 900 klinických štúdií na ľuďoch. Každá je síce zameraná na nejaký konkrétny detail, no ako celok ukazujú, že probiotiká, resp. prebiotiká majú pozitívny vplyv na ľudský organizmus.

Ide však o to, že rôzne kmene živých baktérií sa od seba líšia tým, ako a kde účinkujú najlepšie. A keďže ide o živé organizmy, záleží aj na tom, ako dobre ich dokážeme uchovať pri živote dovtedy, kým sa do čriev dostanú. Napokon, v tom je aj pointa výživových doplnkov alebo funkčných potravín. Podstatné teda nie je, aké množstvo prospešných baktérií produkt obsahuje v čase výroby (v prípade probiotík sa hovorí o miliónoch baktérií v dávke). Záleží hlavne na tom, koľko sa ich dostane na miesto určenia – na sliznice čriev alebo, v prípade špecializovaných prostriedkov, do vaginálneho prostredia. Vyberať si preto treba také doplnky výživy, na ktoré sa dá spoľahnúť, a medzi ne určite patria súrodenici Gynimun Intim a Dual Protect.