MUDr. Jozef Španka

Máte nejaký problém a radi by ste ho s nami skonzultovali?

Sme tu pre vás on-line. Možno hľadáte odpovede na otázky, týkajúce sa Vášho intímneho zdravia a nemáte sa na koho obrátiť. Napíšte nám a my vám odpovieme v čo najkratšom možnom čase.

MUDr. Jozef Španka
gynekológ a pôrodník s 30-ročnými skúsenosťami www.ingyn.sk

19. novembra 2018
Dobry den, trapi ma nepravidelny cyklus, mam 26 rokov – pred rokom som prestala uzivat antikoncepciu (pred uzivanim anti ziadne problemy, ani na zaciatku uzivania) z dovodu ze posledne mesiace brania anti som mala neustale spinenie mimo cyklu a z toho dovodu som prestala uzivat. po vysadeni anti 3 mesiace vsetko fungovalo dobre pravidelny cyklus ale potom jeden cely mesiac sa nedostavil MC a nasledne sa vsetko rozhodilo – krvacanie mimo cyklu pravidelne, su mesiace kedy slabo krvacam skoro cely mesiac a potom pride normalna menstruacia ktora zvycajne trva 7dni. ( Mc zvykne chodit na 25den alebo 29den)pravidelne pocas pohlavneho styku silnejsie krvacam a po pohlavnom styku prestanem. viac x som navstivila gynekologa cysty ani polypy nevidi a taktiez sliznica sa mu zda cista, nastavil mi liecbu duphaston ktory uzivam 5 mesiacov, zacinam brat na 14den (hormonalny profil mi nerobil, ze to nema vyznam) ale tieto problemy stale pretrvavaju (jeden mesiac som mala taka silne krvacanie ze bola nutna injekcia na zastavenie krvacania). Casto byvam unavena, nemozno schudnut a taktiez aj vlasy mi dost vypadavaju. Som z toho uz zufala, lebo kvalita zivota sa tymito problemami znizuje pri castom krvacani. Chcela by som sa opytat na vas nazor a liecbu aku by ste vy odporucali. dakujem

Neviem z vášho popisu akú antikoncepciu ste užívali. Zrejme ale bola zle pre vás zvolená, ak máte s ňou takéto problémy….. gestagény v 2/2 cyklu je dobrý postup, ale málo info….

15. novembra 2018
Dobry den pan doktor. zijem v zahranici a mam dost stresovy zivot. obcas sa mi stane ze sa mi zvacsi uzlina pod pazuchou,zvlast pred menstruaciou. teraz som v strede cyklu, a opuchli mi lymfaticke uzliny pod oboma pazuchami ,male bolestive hrcky velkosti hrasku. mam to asi dva dni. jedna mi uz prechadza ale stale je mierne zvacsena. inak niesom chora resp mierne prechladnuta ale nemam teplotu ani ine priznaky. moze to suvisiet s prsiami? dost som sa zlakla a neviem co s tym mam robit. dakujem a zelam pekny den

Nemôžeme vylúčiť, že to s prsníkmi nesúvisí, ale môže ísť o prejav nejakého skrytého zápalu… alebo drobné poranenie po holení pazuchy. Ak sa to objavuje periodicky nemuí ísť o nič “ zlé”, ale treba to riešiť. Doporučujem odber krvi na zápal,  minimálne aj sono prsníkov

13. novembra 2018
Dobrý deň, prosím Vás som v 6tt tehotenstva a v moči mi bola zistená baktéria Klebsiella pneumoniae. Dostala som ATB. Prosím Vás aký vplyv to môže mať na plod v takomto počiatočnom štádiu tehotenstva? Ďakujem.

Zrejme ste dostali tie správne antibiotiká, problém by bola skôr pretrvávajúca infekcia, ako liečba antibiotikami samotná…. samozrejme do 12 týž je vhodné nebrať nič, ale neobával by som sa.

13. novembra 2018
Dobrý deň,momentálne som tehotna v 1. trimestri. Pri mimomaternicovom tehotenstve pred 4 rokmi mi odstránili ľavý vajíčkovod. Teraz som podľa mojej gynekologicky otehotnela práve z tej strany, kde vajíčkovod chýba – povedala mi to na prvom sone pri potvrdení tehotenstva. V tom mesiaci keď som otehotnela som bola aj u iného gynekológa počas ovulácie a tiež mi povedal že ovulujem zľava, takže som ani nedufala že by sa to podarilo a predsa. Zaujímalo by ma prosím, ako často sa niečo také vyskytne? Myslela som že je to skôr len teória a šance na reálne otehotnenie v prípade ovulácie z vaječníku kde nie je vajíčkovod sú minimálne.. Ovplyvňuje tento fakt nejako ďalší priebeh tehotenstva, alebo keď je už embryo správne umiestnené v maternici je všetko ok? Ďakujem za Vašu odpoveď.

Je to skôr akademická debada, ale popisuje sa tzv pick up fenomén, čo znamená, že pravý vajcovod si nasaje vajíčko z ľavého vaječníka. Ďalej to vôbec nemusíte riešiť, nemá to žiadny vplyv na tehotnosť.

13. novembra 2018
Dobrý deň pán doktor,prosím Vás rada by som sa spýtala na Vas názor na caste používanie mobilu v tehotenstve. Som v 10 tt, rizikové tehotenstvo, väčšiu dňa mám nariadeny kľudovy režim a často si čas kratim telefonovanim alebo pozeraním webu cez mobil. Môže byt vyzarovanie z telefónu a wifi nebezpečné pre plod? Priznám sa, že mi to doposiaľ nenapadlo a teraz má trápia výčitky svedomia, či som neohrozila svoje dieťa. Už sa to snažím obmedzovat, ale doteraz som teda s telefónom strávila veľa času… Ďakujem vám. S pozdravom Dana

Neobával by som sa…..kedysi sa nedoporučoval mobil nosiť na opasku u tehotných, ale to bolo pred 20 rokmi.

13. novembra 2018
Dobrý den, dnes som si dala prvú tabletku norethisteron za účelom oddialenia menštruácie, podľa pokynov mojej gynekologicky prvú tabletku som si mala dať 3 dní pred začatím menštruácie , avšak dnes som dostala menštruáciu predčasné aj keď som si dala uz prvú tabletku. Mám tabletky vysadiť alebo ich môžem naďalej užívať a menštruácia sa mi zastaví ? Ďakujem vám za odpoveď.

Skúste brať ďalej, dajte si 2 dni 3×1 potom už len 2×1, nemáte čo stratiť

13. novembra 2018
Dobry den. Chcem sa opytat či pri dalacinu c možem jest mliečne vyrobky a pit mlieko. Dalacin c uživam 600 každych 8 hodin . Som po operacii maternice.

Áno môžete, obmedzenia sa týkaju skôr atb na báze tetracyklínu

13. novembra 2018
Dobry den pan doktor, som v 14tt takze som prave zacala druhy trimester a mavam predmenstruacne bolesti. Pred tromi dnami som ich mala peknych par hodin, dalsi den som mala pokoj, vcera znova asi 4 hodinky pred spanim a dnes rano zase, uz asi hodinu. Viem ze sa asi roztahuje maternica ale je normalne ze ma boli tak casto? Ked si najdem nejake clanky na internete tak bolesti maternice su vraj skor v prvom trimestri. V druhom uz len obcas . Neviem ci je toto zrovna obcas. Dakujem za odpoved

To samozrejme nie sú predmenštruačné bolesti, ale bolesť súvisiaca skôr so „zvačšovania“ maternice resp. naťahovania väzov, ktoré ju držia v správnom anatomickom postavení.  Ak bolesť ustupuje rýchlo v kľudovom režime a trvá pár minút je to v poriadku, ale ak máte pocit, že je to príliš často, alebo trvá dlho doporučujem vyšetrenie čím skôr…..treba vylúčit aj hroziaci potrat.

13. novembra 2018
Dobry den. Par dni pred zacatim menzesu som si vsimla vacsie mnozstvo vytoku sfarbeneho do biela. (Inokedy je priehladny). Momentalne uz mam menzes a pocitujem taku akoby suchost a jemne rezanie pri chodzi. Co to moze byt? Upravi sa to po skonceni menzesu? Dakujem

Ak to nezmizne  po menzes doporučujem výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie…. v 2/2 cyklu sa hlien zahusťuje

13. novembra 2018
Dobrý deň prajem,chcem sa spýtať Vás ako odborníka.Mám problémy už skoro dva roky,začalo to pálením, svrbením pošvy.Naštivila som gynekológa môjho urobil my stere kultivaciu na chlamidie,kvasinky a plesne,GO,trichomnal vaginalis a výsledky boli negatívne len som mala vysledok enterokoka mi povedal lekár.Predpisal mi macmiror masť. Išla som na kontrolu zobral zasa stere Z pošvy a tvrdil že boli negatívne tak som išla spokojne domov že masť zabrala.Za dva týždne som bola naspäť Z tým istým problémom akurát ešte navyše má pálilo už aj pri vymočeni. Tak zobral lekar stere nanovo ale nič nepredpísal že počkáme na výsledky. Výsledky prišli aspoň tvrdil lekár negatívne a ani mi ich neukázal, tak mi predpísal len probiotika gynoflor.Myslela som si naivne že to pomôže.No nepomohlo.Kedže sa pridali spomínané problémy Z pálením pri vymočeni tak som išla obvodnému lekárovi a dala moč do labáku na kultivaciu.Ale výsledky prišli V poriadku ale lekár mi predpísal na preliečenie Biseptol.Povedala som si fajn verím, že to pomôže možno to môže byť to pálenie pošvy aj prenesenie baktérie Z močovych ciest. No nepomohlo ani to tak nakoniec nasledovala urológia.Tam mi predpísali ďalšie štvore po sebe antibiotiká aj napriek dobrým výsledkom moču lebo pálenie pretrvávalo stále aj po dobrani antibiotík.Robili mi sono ladvin aj mechúra močového a taktiež V poriadku.A takto to trvalo rok a pol pozorovaním na urologii Z výsledkom pre mňa na nič.Tak som zasa nešťastná išla k môjmu gynekológovi, opäť rovnaký kolotoč stere Z pošvy urobené na kvasinky plesne,chlamidie,go,trichomnal,aj na mykoplazmy a ureaplazmy a výsledok zasa podľa lekára dobrý ešte mi povedal že výsledok na streptokoka prišiel negatívny ale videla som dve plnka vedela toho napísané n výsledkoch ale negatívne tam napísali.A lekár povedal že je to V norme len polieči vaginálnu flóru Z gynoflor.Pol roka som špinila tmavú krv, to som tiež hovorila gynekológovi ale odbil má,že to môže byť mimo krvácanie Z antikoncepcie tri regol, ktorý som brala 10 rokov bez problémov.Tak som vysadila aj antikoncepciu aby sa nemal načo vyhovárať. Ďalej krvácanie prestalo ale zasa.menzes sa nedostavil tri mesiace, tak mi lekár predpísal progesterom hormóny na štyri mesiace.A tento môj kolotoč trvá už dva roky.Vytok nesmrdí ani nesmrteľné a ani nieje hrudkový a ani nebol. Je len bielej farby ani hustý ani vodnaty, pálenie pretrváva aj V pošve aj po vycikaní moču. Z mužom nespavame kvuli mojim problémom.Tak ja prežívam trápenie aby sa mi uľavilo tak sa umývam len čistou vodou pošvu a keď to páli tak si vytrem výtok S pošvy von a mám na chvíľku cez deň kľud než sa zasa nahromadi V pošve.Preto by som prosila radu ako mám postupovať ďalej, určite pôjdem k inému gynekológovi.

V liečbe mi chýba dlhodobá prevencia recidívy infekcie a tým aj subj.príznakov pri akože negat náleze.. aj u gynekologa aj u urologa- kedže ide o prípad opakujuceho sa nálezu. Triregol ako hatk oki ,ale ide o pomerne zastaralý lacný trojfazový  preparat/generický/ kt. sme používali v 90 tych rokoch na liečbu nepravidelností cyklu u mladých dievčat na ovela kratšiu domu. po vysadení ste mali zrejme tzv pOST pill syndrom….Enterokok je pomerne častý nález ide len o to či je v popise vysledok masívne/ vtedy liečime/ alebo ojedinele/ak je prítomnýaj  laktobacil liečba nieje nutna/ Doležita je tu prevencia dokladná hygiena okolia konečníka po stolici  a tiež pred  a po styku…

Vyplachy pošvy čistou vodou nerobte! použite ak tak volno predajný Clogin alebo Tantum rosa- neničí laktobacila

ak budú všetky opakovane kultivácie negat treba dlhodobo stimulovať imunitu- liečba aj urologom aj gynekologom ..

možete použit aj selektívne probiotikum /vid tento web/ Gynimun  vaginalne ak po liečbe tak 10 dní po sebe a ptom prevencia 1 VAGINALNA TBL 1x týždenne,

dop kontrolne vyšetrenia partnera urologom hoci momentalne je sex nulový. nevyholujte sa uplne a prilišná hygiena okolia vonkajšie genitalu tiež dost škodí

nie každý vytok alebo svrbenie znamená automaticky zápal,

konzultujte aj ineho gynekologa alebo kliniku – viac hlav viac vie….

Stránka 5 z 21 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »

Aj Vy máte otázku?


Opýtajte sa lekára