MUDr. Jozef Španka

On-line gynekologická poradňa

slúži na konzultáciu otázok týkajúcich sa intímneho zdravia žien. Má len odporúčací charakter, vhľadom na to, že nie je možné dôkladne vyšetriť prípadné zdravotné ťažkosti, ktoré je potrebné riešiť návštevou odbornej ambulancie.

Vaše otázky budú zodpovedané do 24 hodín a denný limit je 30 otázok.

MUDr. Jozef Španka
gynekológ a pôrodník s 30-ročnými skúsenosťami www.ingyn.sk

15. augusta 2022
Pán doktor, v októbri idem na preventívnu prehliadku. Je možnosť že budem pýtať gynekológa “papier” na kolposkopicke vyšetrenie? Či musí mi ho spraviť on, keďže ma kolposkop. Pýtam sa preto, lebo veľmi rada by som šla na take vyšetrenie k odborníkovi – k Vám. Musím mať vôbec papier? Lebo v pohode by som si to zaplatila ako samoplatca. Treba mi potom ku Vám vysledky cytologie? Alebo vysledky preventivky? Nepotrebujem ten papier nikde, len chcem mať istotu že je všetko ok. Stačí Vám zavolať niekedy v októbri po preventivke? Inac…. Mám to ku Vám cca cez 300 km, ale zas ako odborník stojíte za tu vzdialenosť…. Ďakujem

kolposkopia je povinnou  sučastou preventívnej prehliadky bez papiera a ma ju ovladat každý obvodak, aj kolposkop je povinnou sučastou vybavenia ordinacie inak nedostanete licenciu…to, že sa riadne nerobí alebo mnohí ju nerobia a spoliehaju sa len na cytologiu je druha vec, zanedbava sa i palp. vyšetrenie prsníkov a vyšetrenie per rectum- to  robí len zlomok gynekologov na obvode kedy sa može odhalit rakovina konečníka…….. existuje ešte tzv expertna kolposkopia, kt. vykonáva špecialista atestovaný onko- gynekolog alebo gynekolog-klinický onkolog tam sa dava „papier“…. 2x 300km kvoli mne a kolpooskopii  nerobte-  toje hlupost… operacia ak tak to ano…

15. augusta 2022
HPV ide často spolu s HSV…..LGSIL….. pán doktor, môžte to bližšie vysvetlit? Lebo z toho chápem že kto ma hpv ma zároveň aj HSV …. LGSIL, poprípade či z hpv sa môže spraviť HSV

písal som že s virusom herpes simplex  genitalis HSV ide často aj HR HPV virus, kt stojí za zhoršovaním sa cytologických nalezov..oba virusy su odlišné a objavuju sa často spolu a najma pri narušenom imunitnom statuse ženy

LGSIL= low grade skvamozna intraepitelialna lézia…..lahká dysplázia …CIN I…..PAP IIIa

15. augusta 2022
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať : včera sme mali s manželom pohlavný styk, kedy si nedal pozor.. som 7 týždňov po pôrode – sekciou. Menštruáciu po šestonedelí som ešte nemala, predpokladám že by práve mohla prebehnúť ovulacia.. keďže ďalšie dieta nechcem po prvom ťažkom pôrode, dnes ráno som si kúpila tabletku escapelle, je to v poriadku? Môžem byt napriek tomu tehotná, alebo mi tabletka môže uškodiť? Ďakujem pekne za odpoved.

ja by som ju v danej situácii nedával…..a nepíšete dost doležitu vec dojčíte?

15. augusta 2022
Dobry den pan Dr, aky mate nazor na pitie kavy v tehotenstve? Hlavne prvy trimester, je to bezpecne pre plod?Som len na zac.tehotenstva, 6tt a snazim sa max. jednu za den, pretoze bez nej mam velmi nizky tlak a bolesti hlavy.Pokial mi chuti nemusim sa jej vzdat uplne?Dakujem pekny den

2 pressa denne v pohode…

15. augusta 2022
Dobrý deň pán doktor, mám 48 rokov, už min.rok mi MC trochu haproval, tento rok už úplne, poslednú menštruáciu som mala 7.6.22, už niekoľkokrát som mala bolesť v podbrušku ktorá ustúpila a MC nezačala. Lekárka ma tlačila do úžívania Utrogestanu, ale nakoľko som mala aj veľmi krátke MC tak sa mi ho nepodarilo nasadiť alebo po doužívaní neprišla očakávaná MC. Ďalej Uterus koncentricky zväčšený 113x58x81mm (CCxAPxLL/, v prednej strane intramurálny myóm priemeru 27mm a 15mm, sliznica 1.8.22 9/2mm ostro ohraničená od myometria, ovarium 1.dx. prim. veľkosti s DF priemeru 20mm. Doktorka ma tlačí do kyretáže, že by mohol potom naskočiť MC, poprípade HSK z dôvodu myómov a zväčšenej maternice /1. pôrod dieťa cez 4kg, 2. pôrod dvojičky cca po 3kg, deti sú už dospelé/. Prosím Vás o Váš názor na nepravidelnú MC, či to treba riešiť hormónmi vzhľadom na vek, názor na myomatóznu maternicu /myómy vraj bránia odlupovaniu sliznice/ a celkové zhodnotenie. Ďakujem.

ja by som v 48 menštruačný cyklus pri zvačšenej myomatoznej  maternici rozhodne neznasilnoval, nepíšete či si ho želate mate alebo nie….kyretáž tiež nieje podla toho nalezu t.č. nevyhnutná ak nekrvácate a kyretovat len kvoli rozbehnutia pravidelného cyklu v 48???…….. doplnil by som zatial FSH a E2 či sa jedna o klimaktericke hodnoty hoci ako klinicke klimakterium berieme až ked menzes absentuje 12 mes…….hysterektomia len ak by došlo k progresii rastu myomu ev ku krvácaniu mimo cyklu…..ten sa totiž ešte može v roznej podobe nepravidelnej vratit  zatial to hodnotíme ako perimenopauzu..napíšete ako sa citite to je doležite a či si želate mat ešte pravidelný cyklus alebo nie…či Vám bola ponuknuta aj Mirena alebo  nie….. proste išiel by som filozofiou utlmu cyklu a operovat len ak by to bolo neskor nutné…

15. augusta 2022
Dobrý deň pán doktorChcem sa informovať začala som prat lieky Alveta 75g na ráno jednu tabletu denneUžívam ich už mesiacZ manželom pri sexe nemám orgazmus mám chuť na sex ale neviem sa spraviť Môžem si kúpiť nejaké doplnky.

moct možete ale či to pomože za to neručím …..pri antidepresívach tohoto typu sa sexualne dysfunkcie objavuju dost často….museli by ste ju vysadit a skusit niečo ine po dohode s psychiatrom…

15. augusta 2022
Dobry den, z coho prosim zvnikaju lezie v prsnikoch ?

lézia je široký pojem čo mate na mysli…za vačšinou su „hormony“….

15. augusta 2022
Pekný deň prajem .Chcela by som. Sa opýtať či je možné jesť v tehotenstve oriešky?Mandle .. arašidy… vlašské ? Kesu oriešky? Alebo sú nebezpečné ?Tak isto syry a vajíčka ? Syr domáci čerstvý sa môže zjesť ? Prípadne enciian…nivu syr som úplne vylúčila …mám ešte nejaké vylúčiť ?Som v prvom trimestri.Ďakujem

to je otazka do poradne dr. Bukovského, osobne by som z toho zoznamu nič nevyhadzoval ani plesnovy syr /pasterizovaný/

15. augusta 2022
Dobrý deň pán doktor ak už nekrvacam môžem mať sex 2 týždne po pôrode ci mam ešte počkať? Ďakujem

najskor po 6 týž po kontrole gynekologom inak riskujete zapal maternice

15. augusta 2022
Dobrý deň,mohla by som sa opýtať, tento mesiac som brala liek furosemid, včera som ho užila naposledy a dnes som si robila tehotenský test clear blue digit. a vyšiel mi pozitívny , poslednú menštruáciu som mala 14.7,v prípade ak by som bola tehotná,mohlo mi to užívanie furosemidu nejako ublížiť? ďakujem za odpoveď

nie nemohlo

Stránka 9 z 2225 « 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »

Aj Vy máte otázku?


Opýtajte sa lekára